Superioritatea celui care iartă plata unei datorii

miercuri, 23 iunie 2010

Abu Mas‘ud (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Profetul lui Allah (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Un bărbat dintre cei care au fost înaintea voastră a fost chemat la socoteală de Allah, în Ziua Învierii. Niciun bine nu a fost găsit (în cartea sa), cu excepţia faptului că obişnuia să se amestece cu oamenii şi, fiind un bărbat bogat, le împrumuta bani oamenilor şi le poruncea angajaţilor lui să îi scutească de plată pe cei care nu puteau să-şi plătească datoriile”. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Allah Atotputernicul şi Gloriosul le-a spus îngerilor: «Eu sunt mai generos decât el. Deci iertaţi-l»”.


Acest hadis este autentic (sahih) şi a fost relatat de Muslim.


Iertaţi-l pe cel aflat în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile din cauza venitului mic.


Abu Huraira (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Profetul lui Allah (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Un bărbat nu a făcut niciodată fapte bune. Însă el obişnuia să împrumute bani oamenilor şi îşi sfătuia angajaţii: «Luaţi de la cel care poate plăti şi lăsaţi-l pe cel care nu poate şi iertaţi-l. Poate Allah ne va ierta». Când a murit, Allah Atotputernicul şi Gloriosul l-a întrebat: «Ai făcut vreodată ceva bun?». El a răspuns: «Nu, dar am avut un angajat şi obişnuiam să împrumut oamenilor bani. Ori de câte ori îl trimiteam să recupereze împrumuturile, îl sfătuiam: ´Acceptă de la cel care poate plăti şi lasă-l pe cel care nu este în stare să plătească. Fie ca Allah să ne ierte!´». Atunci Allah Preaînaltul a spus: «Te-am iertat»”.


Acest hadis este bun (hasan) şi a fost relatat de Nasa’i.


Acest om bogat obişnuia să anuleze datoriile săracilor de dragul lui Allah Atotputernicul şi Gloriosul, de aceea el a fost iertat în Viaţa de Apoi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu