SFATURI CU PRIVIRE LA FEMEI

miercuri, 14 iulie 2010

Allah Preaînaltul spune:

Ci purtati-vã cu ele dupã cuviintã! (4 : 19)

Nu veti putea sã vã purtati întocmai la fel cu [toate] soatele, chiar dacã ati voi cu tot dinadinsul. Dar nu vã întoarceti cu totul [cãtre vreuna dintre ele], lãsând-o [pe cealaltã] ca atârnatã! Însã dacã îndreptati aceasta şi vã temeti, Allah este Iertãtor şi Îndurãtor. (4 : 129)
_______________
 Abu Huraira (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã el l-a auzit pe Trimisul lui Allah spunând: Purtati-vã cu blândete fatã de femei, cãci ele au fost create dintr-o coastã şi cea mai curbatã parte a unei coaste este vârful ei. Dacã încercati sã o îndreptati, o veti frânge, iar dacã o lãsati în pace, va rãmâne curbatã; aşadar purtati-vã blând cu femeile.

(Bukhari şi Muslim)

Într-o altã versiune a lui Bukhari şi Muslim: O femeie este ca o coastã, dacã încercati sã o îndreptati, se va frânge, însã dacã vã place de ea, veti face în aşa fel încât îndoitura sã rãmânã în ea.
Într-o altã versiune a lui Muslim: Femeia a fost creatã dintr-o coastã şi nu va putea fi nicicum îndreptatã; deci, dacã doriti sã vã folositi de ea, faceti-o astfel ca îndoitura sã rãmânã în ea. Iar dacã încercati sã o îndreptati, o veti frânge, iar frântura înseamnã divortul de ea.

____________________
 'Abdullah ibn Zam'a (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã el a auzit de la Trimisul lui Allah cînd acesta tinea o predicã. Când Profetul a adus vorba despre cãmila lui Salih (pacea fie asupra lui!) şi despre cel ce a schilodit-o, el a zis: Pãzea, cel mai hain om dintre ei s-a ridicat (pentru necredintã). (91 : 12); aceasta înseamnã cã o cãpetenie foarte puternicã, rãutãcioasã şi cu pozitie înaltã între oameni s-a repezit sã taie picioarele cãmilei. Apoi el s-a referit la femei şi a zis: Unii dintre voi vã bateti nevestele ca şi cum ar fi nişte sclave şi apoi, la sfârşitul zilei, vã împreunati cu ele. Apoi le-a tinut o predicã în legãturã cu cei ce râd de altii care slobod vânturi, spunând: De ce unii dintre voi râd de altii care fac ceea ce faceti voi înşivã?

(Convenit)
_________________
 Abu Huraira (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã el l-a auzi
pe Trimisul lui Allah spunând: Un credincios nu trebuie sã poarte duşmãnie unei femei credincioase; dacã îi displace vreuna dintre trãsãturile ei, va fi încântat de alta.
(Muslim)
__________________________
 'Amr ibn Juşami (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã el l-a
auzit pe Trimisul lui Allah tinând o predicã cu ocazia Pelerinajului de Adio.
Dupã ce a adus laude lui Allah, el i-a mustrat pe oameni: Purtati-vã blând cu femeile, ele sunt prizoniere în mâinile voastre, iar voi nu aveti altã datorie fatã de ele. În cazul în care ele se fac vinovate de necuviintã neîndoielnicã, le puteti lãsa singure în paturile lor şi puteti sã le aplicati o pedeapsã uşoarã. Dacã vã sunt supuse, sã nu faceti altceva împotriva lor.
Voi aveti drepturi asupra nevestelor voastre, iar ele au drepturi asupra voastrã. Dreptul vostru este ca ele sã nu îngãduie cuiva fatã de care simtiti neplãcere sã intre în casa voastrã, iar dreptul lor este ca voi sã le tratati cum se cuvine, cât priveşte hrana şi îmbrãcãmintea.
(Tirmidhi)
___________________
 Mu'awiya ibn Haidah (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã
el l-a întrebat pe Trimisul lui Allah: Ce drepturi poate pretinde o nevastã de la sotul ei? El a rãspuns: Sã-i dai de mâncare cât mãnânci şi tu, sã o îmbraci când tu însuti te îmbraci, sã nu o loveşti peste fatã şi sã nu o insulti sau sã te desparti de ea decât în casã.
(Abu Dawud)
___________________
 Abu Huraira (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã el l-a auzit

pe Trimisul lui Allah spunând: Credincioşii cu cea mai minunatã credintã sunt cei care au dispozitia cea mai bunã, iar cei mai buni dintre noi sunt cei care aratã bunãtate fatã de nevestele lor.
(Tirmidhi)
_______________________
 Iyas ibn 'Abdullah (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã el
l-a auzit pe Trimisul lui Allah spunând: Sã nu loviti slujnicele lui Allah. Când 'Umar (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a venit la Trimisul lui Allah şi a zis: Femeile au devenit îndrãznete fatã de sotii lor, el a dat îngãduinta sã le batã. Apoi, o multime de femei au mers la familia Trimisului lui Allah, sã se plângã de sotii lor, şi el (Profetul) a zis: Multe femei au venit la familia lui Muhammad sã se plângã de sotii lor. Aceia care fac astfel, nu sunt cei mai buni dintre noi.
(Abu Dawud)
_____________________
'Abdullah ibn 'Amr ibn al-'As (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã Trimisul lui Allah a zis: Lumea nu este altceva decât o rezervã de hranã şi cea mai bunã rezervã de hranã a lumii este femeia cuvioasa şi credincioasã.

(Muslim)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu